"מאחורי כל תיק עומד אדם הצועד במשעולי הדין והצדק במסע למימוש זכויותיו; אנחנו כאן כדי להבטיח שלא תצעדו לבד"

(ריטה פרייס, עו"ד).

משרדנו מעניק ליווי משפטי מלא בתחום דיני עבודה למימוש זכויות סוציאליות בגין פיטורים שלא כדין, הפרת חוק הגנת השכר, חוק שוויון זכויות בעבודה, חוק עבודת נשים ועוד. כמו כן, למשרדנו ניסיון רב בליווי לקוחות במימוש זכויות רפואיות בשל נזקי גוף - לרבות עקב תאונות דרכים, תאונות עבודה, תאונות תלמידים, תאונות נפילה ועוד. אנו מייצגים עובדים בתביעות נגד מעסיקיהם בבתי הדין לעבודה, וכן לקוחות בהליכים למימוש זכויות בוועדות המוסד לביטוח לאומי ומול חברות הביטוח ובתביעות נזיקין המתנהלות בבתי המשפט בגין נזקי גוף.

נצעד אתכם לאורך ההליך המשפטי, עד למיצוי זכיותיכם על פי כל דין.


יפוי כח מתמשך

יפוי כח מתמשך

  • ייפוי כוח מתמשך - להיערך היום לעתיד של מחר

    עד לשנת 2017, אדם שחדל להיות מסוגל לנהל את ענייניו עקב מצבו הרפואי או הקוגניטיבי, פעמים רבות עורר סביבו מאבקים משפטיים מצד בני משפחתו סביב השאלה מי ימונה לו לאפוטרופוס. לרוב מדובר בהליך ארוך הכרוך בפיקוח רב מצד בית המשפט, ובמסגרתו נדרשת מעורבות של עובדים סוציאליים מטעם המחלקה לשירותים חברתים. בסיומו של ההליך מוגש תסקיר עם המלצה בדבר הנחיצות במינוי האופוטרופוס, ובית המשפט מכריע בדבר - כאש לאדם שכבר איבד את יכולתו לנהל את נייניו ולקבל החלטות הקשורות בגופו או ברכושו, אין על השפעה על תוצאותיו. 


    לפני כשנתיים נכנס לתוקפו תיקון לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962, המפאשר לכל אדם בגיר, בעודו צלול ומבין בדבר, למנות אדם אחר לפי בחירתו, שיוסמך לנהל את ענייניו הרפואיים, הרכושיים או האישיים - וזאת באמצעות הפקדת ייפוי כוח מתמשך שנערך על ידי עורך דין מוסמך, המסמיך קרוב משפחה, ידיד או אפילו בעל מקצוע לדאוג לעיינים שנקבעו בייפוי הכוח; כך, הממנה קובע הנחיות מפורשות המעצבות באופן גמיש את סמכויותיו של מיופה הכוח ביחס לניהול נכסיו, בחירת מקום מגוריו, הסדרת ענייניו הרפואיים ועוד - והכל תוך שמירה על כבודו ועל רצונותיו וכוונותיו של מייפה הכוח. 


    יודגש כי לצורך ביצוע פעולות מסויימות, כגון מכירת מקרקעין או פעולות משפטיות ששוויין עולה על 500 א"ש - קיים צורך באישור בית המשפט. 


    הסדר משפטי פשוט זה של ייפוי כוח מתמשך מהווה חלופה להליך מינוי האפוטרופוס, ובאמצעותו יכול כל אדם בגיר וצלול בדעתו - ובפרט קשישים ומי שחווה הידרדרות במצבו הרפואי או הקוגניטיבי - לבחור מי ינהל את ענייניו כאשר הוא עצמו יאבד את כשירותו לכך; לקבוע באילו תנאים ייכנס ייפוי הכוח לתוקפו; ולתת הנחיות בדבר תכנון עתידו, בהתאם לרצונותיו והשקפותיו. 



    עו"ד ריטה פרייס הוכשרה על ידי האפוטרופוס הכללי בשיתוף לשכת עורכי הדין, לערוך ייפוי כוח מתמשך לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962.

  • דגשים לעריכת ייפוי כוח מתמשך

    כיצד ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף?


    ככלל, ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף כנגד חוות דעת מומחה שבה ייקבע כי הממנה אינו מסוגל להבין בדבר ולקבל החלטות בעניינים שלגביהם הוסמך מיופה הכוח; הממנה יכול לקבוע הוראות מיוחדות וחלופיות לכניסה לתוקף - למשל, לפי החלטה משותפת של מיופה הכוח ושל אדם נוסף.


    תוקפו של ייפוי כוח מתמשך ביחס לחולה הנוטה למות


    חולה נוטה למות הוא אדם הסובל ממחלה חשוכת מרפא שרופא קבע לגביו כי תוחלת חייו פחותה מששה חודשים, גם בהינתן טיפול רפואי סביר. ייפוי כוח מתמשך שמוסדרים בו עניינים רפואיים, חדל להיות תקף מהרגע שבו הממנה יוגדר כחולה הנוטה למות. כלומר, מיופה הכוח בייפוי כוח מתמשך לא יוכל לקבל החלטות, לתת הוראות או לבצע פעולות הקשורות לטיפול רפואי בסוף חייו של הממנה לאחר שהוגדר כחולה הנוטה למות. לפיכך, אדם המבקש להסמיך אדם אחר לקבל החלטות בקשר לטיפולים רפואיים להם יזדקק במקרה שבו הוא יוגדר כחולה הנוטה למות, ולא יהיה כשיר עוד לקבל החלטות רפואיות בקשר לפעולות המוגדרות בחוק - יחתום על ייפוי כוח נוסף למתן הנחיות רפואיות לטיפול רפואי בחולה הנוטה למות, ויצרף אליו הנחיות מקדימות בדבר טיפול רפואי עתידי בו. ייפוי כוח זה ייכנס לתוקף אם וכאשר ייקבע שהממנה מוגדר כחולה הנוטה למות ואינו כשיר לקבל החלטות רפואיות בעניינו.


    בעתיד צפוי להיכנס לתוקפו ייפוי כוח משולב שיחסוך ממייפי הכוח חתימה על שני מסמכים נפרדים אלה. בינתיים מומלץ לכלול בייפוי כוח מתמשך הנחיות רפואיות מקדימות בדבר אופן הטיפול הרפואי שיינתן לו כאשר הממנה יחסל להבין בדבר, והוראות אלה יהיו בתוקף עד השלב שבו ייקבע לגביו, אם ייקבע, שהוא חולה הנוטה למות. 

  • מהו ייפוי כוח מתמשך ולמי הוא מיועד?

    חנה, צעירה בשנות ה- 30 לחייה, אושפזה בבית החולים בשל מחלות רקע. מצבה הלך והידרדר, והצוות הרפואי נאלץ להרדימה ולהנשימה. 


    בני משפחתה של חנה לא הספיקו לפנות לבית המשפט על מנת למנות אפוטרופוס שיחליט על גופה בעודה מחוסרת הכרה ויביע את רצונה ביחס לאופן הטיפול הרפואי שייעשה בה. כעבור מספר שבועות קרסו מערכות גופה, וחנה השיבה את נשמתה לבורא. 


    אילו חנה היתה מבקשת מבעוד מועד ובעודה צלולה לערוך עבורה ייפוי כוח מתמשך רכושי ורפואי, היה ביכולתה למנות מראש אדם שעליו היא סומכת כדי שייכנס בנעליה בשלב שבו היא לא תהיה מסוגלת לקבל החלטות על עצמה. אדם זה ימונה לבצע את רצונה ולהחליט על פי הנחיותיה מה ייעשה בגופה וברכושה בעודה מחוסרת הכרה.


    מהו ייפוי כוח מתמשך ולמי הוא מיועד?


    מדובר במסמך משפטי המחליף את ההליך הארוך של מינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט לאדם שחדל להיות מסוגל לנהל את ענייניו עקב מצבו הרפואי או הקוגניטיבי. באמצעותו יכול כל אדם בגיר (מעל גיל 18) וצלול בדעתו לבחור מראש מי ינהל את ענייניו כאשר הוא עצמו איבד את כשירותו לכך, לקבוע באילו תנאים ייכנס ייפוי המתמשך לתוקף ולתת הנחיות בדבר תכנון עתידו בתחום הרפואי, הרכושי והאישי, בהתאם לרצונותיו והשקפותיו.


    זהו הליך קל, מהיר המאפשר לכל אדם לבחור מראש מי ידאג לכבודו, לכספו ורכושו, לבריאותו ולכל ענייניו.


  • ייפוי כוח מתמשך - תעודת הביטוח לדמנציה

    רחמים, אלמן טרי ואב לבת יחידה, חצה זה מכבר את שנת השבעים לחייו 👨🏼‍🦳 והחל לסבול מסימני דמנציה קלים: הוא הרבה לשכוח את חפציו, לא תמיד מצא את המילים המתאימות שהתכוון לומר והתקשה להיזכר באירועים שהתרחשו במהלך היום החולף. 


    למרות הירידה הקוגניטיבית הקלה שחווה, רחמים עדיין מסוגל היה לזהות את קרוביו ומכריו, לבטא את רצונו בדיבור ולבצע את מרבית מפעולות היום-יום.


    בביקורו אצל הנוירולוג, הוסבר לרחמים כי הוא לוקה באלצהיימר, וכי ככל שהתהליך הניווני יתקדם ותחול הידרדרות במצבו, הוא עלול יהיה לאבד את כושר השיפוט שלו ואת יכולתו להבין ולהתמצא במרחב.


    דאגה פשטה בלבו של רחמים: מה יהא על ההון והנכסים שצבר? ומי ידאג לענייניו האישיים והרפואיים ויבצע את רצונו לאחר שיחדל להבין בדבר ולא יהיה מסוגל עוד להחליט על עצמו?


    ייפוי כוח מתמשך - תעודת הביטוח לדמנציה


    אדם המאובחן עם דמנציה התחלתית שרופא קבע לגביו כי הוא עדיין כשיר להבין את משמעות החלטותיו, רשאי למנות מראש אדם אחר שעליו הוא סומך כדי שיטפל בענייניו בעתיד, בשלב שבו הוא יאבד את יכולתו זו.


    וכך עשה רחמים: פנה לעורך דין המוסמך לערוך ייפוי כוח מתמשך, כשהוא מלווה בבתו ומצויד באישור הרפואי מהנוירולוג המעיד על כשירותו הקוגניטיבית, מסר לו כי הוא מבקש למנות את בתו כמיופת כוח ופירט בפניו את ההנחיות המקדימות ביחס לניהול רכושו ונכסיו ובאשר לענייניו האישיים והרפואיים.


    ייפוי כוח מתמשך ככלי למימוש האוטונומיה והזכות להזדקן בכבוד


    במהלך השנה שחלפה מאז שהופקד ייפוי הכוח המתמשך אצל האפוטרופוס הכללי, החריף התהליך הניווני במוחו של רחמים: הוא איבד את היכולת לדבר בשטף, לזהות את קרוביו ולתפקד באופן עצמאי.


    בשלב זה ייפוי הכוח המתמשך נכנס לתוקפו, ואפשר לבתו של רחמים לפעול עבורו ולדאוג לנכסיו וליתר ענייניו, על פי ההנחיות המקדימות שמסר.


Share by: